HU         EN
nyíl

Előadók

Szita Gábor
Szita Gábor Elnök Magyar Geotermális Egyesület

Földhő alapú energiatermelés - Helyzetkép és lehetőségek

A Magyarországon lényegében egy évszázada folyó (mély)geotermikus energiahasznosítással mára nagyságrendileg évi 200 millió m3 földgáz helyettesítését értük el. Adottságaink (geológia és technológia) alapján elérhető lenne évi 1 milliárd m3 földház kiváltása is.

A földhő hasznosítása hagyományosan szorosan összekapcsolódik a termálvizekkel, azok előfordulásával és hőmérsékletével. Az ismert hazai termálvizek döntő többsége alacsony entalpiájú, így csak hőellátási (fűtési) célra használható. Várható azonban a közepes entalpiájú hévíztárolók hasznosításba vonása is, amivel becslések szerint 150-250 MW villamos teljesítmény lenne előállítható országos szinten.  

Geotermikus beruházások gazdaságilag ritkán életképesek, elsősorban a földgáz, mint legfőbb versenytárs alacsony ára miatt. Támogatások nélkül a termelés jelentős fölfutása ezért nem várható. Egy tavaly márciusi jogszabálymódosítás után soha nem volt geotermikus vállalkozások sokasága kért és – részben – kapott kutatási jogot, de szinte biztosra vehető, hogy ők nem fognak pályázati források nélkül elindulni. A támogatáspolitikának tehát döntő szerepe lesz, márpedig az az elmúlt 8-10 évben alaposan leszerepelt a sok rosszul előkészített, túlárazott és hibásan megvalósított geotermikus fejlesztés központi pénzekkel történő kitömésével.

Debrecen város szűkebb és tágabb környezetében mind hő-, mind villamosenergia termelésre van geológiai adottág. A nagyszabású iparfejlesztések energiaigényének kielégíthetősége kapcsán a geotermikus energiára, mint napszaktól, évszaktól és időjárástól független energiaforrásra kimondottan érdemes lenne alapozni. 
2024 © Energoexpo.hu - Minden jog fenntartva
x x x x x