HU         EN
nyíl

Előadók

Szabó Tünde Területfejlesztési referens Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat

Az energiaközösségek jelenthetik a kiutat az energiaválságból?

Az energiaközösségek olyan, nem nyereségérdekelt alapon létrejövő energiaprojektek, amelyek környezeti, gazdasági vagy társadalmi előnyöket biztosítanak tagjaik számára. Közösségi részvétellel alakulnak, tagjai önkéntes módon csatlakozó önkormányzatok, helyi hatóságok, intézmények, vállalkozások, polgárok, lakóközösségek. Az energiaközösségek foglalkozhatnak energia termelésével, elosztásával, energiaellátással és -fogyasztással, aggregálással, rugalmassági szolgáltatással, energiatárolással, energiahatékonysági szolgáltatásokkal, elektromos töltőberendezések üzemeltetésével, elektromobilitási szolgáltatással.

Fontos szerepet töltenek be a fenntartható, biztonságos, megfizethető energiával történő ellátásban, az árak stabilitásában, az energiaszegénység csökkentésében, a társadalmi kapcsolatok és együttműködések alakításában, a regionális értékteremtésben, a munkahelyteremtésben, az energiatudatosság kialakításában.

Az energiaközösségek működése nem újkeletű, az Egyesült Államokban már több évtizede működnek ilyen társulások, de az Európai Unió számos országában is jól működő, sikeres energiatermelő-és fogyasztó közösségek alakultak ki, sőt olyan települések is szép számmal vannak, ahol mára már az energiaközösségek hatására megvalósult a karbonsemlegesség. A nemzetközi és hazai szabályozásban tapasztalható nehézségek ellenére ez az egyik legsikeresebb és legígéretesebb módszer napjaink egyik legégetőbb, mindenkit érintő kérdésének, az energiaválságnak a megoldására.


Társelőadó: Vámosi Gábor, Ügyvezető igazgató, LENERG Energiaügynökség Mérnöki és Tanácsadó Nonprofit Kft.
2024 © Energoexpo.hu - Minden jog fenntartva
x x x x x