HU         EN

HíreinkMi az az ESG? Mire való?


Mi az az ESG? Mire való? Célja a vállalatok működésében rejlő nem pénzügyi kockázatok nyomon követése. Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek...
 

A világ előtt számos kihívás áll

Dr. Kiss András, a HBKIK gazdaságfejlesztési és innovációs osztályvezetője az ENERGOEXPO 2023 Konferencián, április 27-én “Az ESG jelentősége a vállalat megítélésében” című előadásában elmondta, hogy miért kell tartósan számolni az ESG-vel. A világ előtt számos kihívás áll: klímaváltozás, lineáris gazdaságról a körkörös gazdaságra való átállás, a növekvő egyenlőtlenség, a gazdasági és társadalmi igények közötti egyensúly megtalálása. A befektetők, szabályozók, fogyasztók és dolgozók részéről egyre nagyobb az elvárás a vállalatok felé, hogy ne csak a pénzügyi-, hanem a természeti és társadalmi tőkének is jó gondozói legyenek és ennek fenntartásához biztosítsák a megfelelő vállalat irányítási feltételeket. Az előadó kitért arra, hogy egyre több befektető veszi figyelembe befektetési döntési folyamataiban az ESG szempontokat, ezáltal e szempontok egyre fontosabbá válnak a tőkebevonás során, részvény- és kölcsöntőke esetében egyaránt.

Mi tartozik a környezetvédelmi pillér alá?

Olyan kibocsátások, mint az üvegházhatású gázok, a lég-, víz- és talajszennyezés. Erőforrás felhasználási kérdések, például, hogy egy gyártó szűz vagy újrahasznosított anyagot használ a termelés során és hogyan gondoskodik egy vállalat arról, hogy a termékeibe bekerült alapanyagok „bölcsőtől a sírig” minél inkább vissza legyenek forgatva a gazdaságba és ne a hulladéklerakóban végezzék. Hasonlóképpen elvárt, hogy a vállalatok gondosan bánjanak a vízkészletekkel. Továbbá olyan földhasználati kérdések, mint az erdőirtás és a biodiverzitás is a környezeti pillér alá tartoznak. Ez alatt a pillér alatt jelentenek a vállalatok arról is, hogy milyen pozitív környezeti hatása lehet az üzleti tevékenységüknek, mely akár hosszútávú versenyelőnyt is jelenthet.

Mi tartozik a társadalmi pillér alá?

A társadalmi pillér alatt jelentenek a vállalatok arról, hogy miként gondoskodnak a dolgozóik fejlődéséről, illetve személyügyi kérdésekkel kapcsolatos gyakorlataikról. Itt jelentenek a vállalatok termékeik biztonságáról és minőségéről. Továbbá itt jelentenek az ellátási láncuk személyüggyel, munkahelyi biztonság- és egészségvédelemmel, etikátlan beszállítói magatartással kapcsolatos kérdéseiről. Ahol releváns, ott elvárás a vállalatokkal szemben, hogy jelentsenek arról, milyen módon biztosítják azt, hogy termékeik és szolgáltatásaik elérhetők legyenek a hátrányos helyzetben lévő kisebbségi csoportok számára is.

Mi tartozik az irányítás pillér alá?

Az irányítás pillér alatt jelentett főbb tényezők a részvényesek jogai, igazgatótanács diverzitása, a vezetőség kompenzációja, illetve, hogy az mennyire van összhangban a fenntarthatósági célokkal. Itt jelentenek versenyellenes magatartással és korrupcióval kapcsolatos tényezőkről is a vállalatok.

Mikortól kell fenntarthatósági jelentést készíteni?

Első alkalommal 2025. év elején (a 2024-es pénzügyi évről) a legalább 500 főt foglalkoztató nagyvállalatok, melyek árbevétele meghaladja a 12 milliárd Ft-ot (40 mEUR) és/vagy 6 milliárd Ft (20 mEUR) feletti mérlegfőösszeggel rendelkeznek. 2026. évtől a kötelezetti kör várhatóan kibővül az EU-ban tevékenykedő nagyvállalatokkal, melyek 250 főnél többet foglalkoztatnak, vagy 40 millió eurót meghaladó árbevételük van, vagy 20 millió eurót meghaladó mérlegfőösszeggel rendelkeznek (legalább 2 kritérium teljesül a háromból).
2027. évtől várhatóan a tőzsdei kis- és középvállalkozások is jelentéstételre kötelezettek, de felmentést kérhetnek ez alól 2028-ig.

Forrás: hbkik.hu
Petneházi Attila


 

Visszaszámláló

A rendezvényig hátralévő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. április 18-19.
2024 © Energoexpo.hu - Minden jog fenntartva
x x x x x