HU         EN

HíreinkEnergoexpo Debrecenben: 4,2 milliárd forint jut a hajdú-bihari gyógyfürdők energetikai korszerűsítésére


Az Energoexpo Magyarország meghatározó, integrált energetikai fóruma. Az energiaellátás folyamatos biztosítása és megfizethető ára komoly rizikófaktort jelent a mindennapokban. Az Energoexpo 2023 Energetikai Konferencia (melynek április 27-28-án a debreceni Kölcsey Központ ad otthont) ennek kiszámíthatóbbá tételével igyekszik segítséget nyújtani a legfrissebb információk megosztásával. Az Energoexpo 14 éven át Magyarország meghatározó, integrált energetikai fóruma volt, amelyet konferenciák kísértek. A V-Trade Kiállítások Kft. szakemberei úgy ítélték meg, hogy ismét időszerű egy energetikai témájú, az energiahatékonysággal és fenntarthatósággal foglalkozó rendezvény, amely azonban nem kizárólag a szakmát, hanem az energetikai aktualitások iránt érdeklődő közönséget is megszólítja.

Energoexpo 2023 Debrecen

Fókuszban a gyógyfürdők

Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar megye önkormányzati elnöke megnyitójában arról számolt be, hogy a mögöttünk lévő hét éves uniós költségvetési ciklusban 41 hajdú-bihari településnek valósut meg összesen 7,3 milliárd forint értékben energetikai célú beruházása.

Pajna Zoltán - Energoexpo 2023 DebrecenPajna Zoltán

A most futó kiírás keretében már több mint 5,2 milliárd forintnyi forrást tudtunk kihelyezni. Ez azt jelenti, hogy a települési önkormányzataink is hozzájárulnak a klímasemlegességhez. Jó hír, hogy további 4,2 milliárd forint pályázati lehetőség nyílik meg a vármegyében várhatóan ősszel a gyógyfürdőink energetikai korszerűsítésére. Már ma is van 3 olyan településünk (Létavértes, Kaba és Földes) ahol az elmúlt években a termál energia hasznosításával elérték, hogy az önkormányzati intézményeik gázfelhasználása közelítsen a nullához

– mondta a politikus.

 

Hármas célrendszer

A kormány energetikai stratégiájáról Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energia- átmenetért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy mozgalmas két év van mögöttünk, és vélhetően legalább ilyen hosszú izgalmas időszak áll előttünk. Három alapvető cél az, ami meghatározza a hazai energiapolitikát: legyen elérhető az energia, megfizethető legyen és a környezetet ne terhelje. Az ellátásbiztonság a megfizethetőség és a fenntarthatóság célrendszerében mozgunk, a hangsúlyok azonban a körülöttünk zajló eseményekhez igazodva módosulhatnak.

Horváth Viktor - Energoexpo 2023 DebrecenHorváth Viktor

Most éppen az ellátás-biztonságon van a fő hangsúly, az elmúlt egy évben valamennyi kormányzati intézkedés ezt igyekezett a lehetőségekhez mérten elősegíteni. Attól, hogy kicsit kezdenek megnyugodni az energiapiacok, nem dőlhetünk hátra. Az energia-függetlenségünk növelésére törekszünk. Tavaly 18 százalékos megtakarítást ért el az ország. A takarékosságon belül kiemelt hangsúlyt kap a földgázzal történő takarékoskodás. Ugyanakkor nő a megújuló energiaforrások szerepe. Jelentős potenciál van a geotermiában, valamint a biogáz-előállításban. Fokozódik idehaza a villamosenergia-termelés, és ennek a további növekedésével számolunk.

Erőművek épülnek

Az energetikai stabilitás a fenntarthatóság tükrében című előadásában dr. Kiss Csaba, az MVM Balance Zrt. és az MVM Mátra Energia Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a cégcsoportjuk fejlesztési stratégiája szorosan kapcsolódik a magyar energiapolitikához.

Mi is az ellátásbiztonság-megfizethetőség-fenntarthatóság jegyében működtetjük a piacvezető cégcsoportot, a fejlesztéseink, a beruházásaink is ehhez igazodnak. Komoly fejlesztésekbe fogtunk annak érdekében, hogy a rohamosan növekvő elektromosenergia-igényt képesek legyünk kiszolgálni. Hosszú évek óta nem épült új erőmű az országban, ezt a hiátust most pótoljuk. Több gázturbinás projekten dolgozunk, a legkorszerűbb technológiát felhasználva, és ugyanez elmondható a készülő két új energiatárolóról is. Rengeteg új projektet készítünk elő, rajtunk tehát nem fog múlni, hogy az ipar és az ország növekvő energiaigényét biztonsággal kiszolgáljuk

– jelentette ki a cégvezető.

Fotó: megyei önkormányzat

Visszaszámláló

A rendezvényig hátralévő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. április 18-19.
2024 © Energoexpo.hu - Minden jog fenntartva
x x x x x