HU         EN

HíreinkElőadások rövid összefoglalója / 5. Szekció


A nem villamosított vasútvonalak zöld megoldásai az Alstom-tól
Kővári Mátyás, Üzletfejlesztő
ALSTOM Hungary Kft.

Előadásomban a ma még dízel üzemű vasútvonalak emissziócsökkentési lehetőségeit mutatom be. A kisebb forgalmú vonalakat nem éri meg villamosítani. Ezeken a helyeken optimális megoldás a hidrogénüzemre való áttérés, amely például az Alstom Coradia iLintTM motorvonatával kivitelezhető. A vonal adottságaitól függően egy másik lehetőség az akkumulátoros motorvonat közlekedtetése. Mindkét technológiát valós példákkal illusztrálom.

Az akkumulátorok és azok újrahasznosításának fontossága a fenntartható elektromobilitás tükrében
Dr. Kun Róbert, Elnök
Jedlik Ányos Klaszter

A közlekedési és energetikai szektorok dekarbonizációs céljait hatékony akkumulátorok alkalmazásával kell támogatni. A változó és egyre komplexebbé váló energetikai rendszerek esetében, melynek szerves komponense az elektromobilitás és a megújuló energiaforrások energiamixbe történő integrációja, az akkumulátorok, mint elektrokémiai energiatároló rendszerek kulcsfontosságú eszközökké válnak. Az akkumulátorok iráni igény, valamint az akkumulátor cella és -komponens gyártás rendkívüli globális expanzió előtt áll, figyelve az iparágat érintő tanulmányokat és a globális tendenciákat. Jóllehet az iparág nem tud fenntarthatóan működni a lineáris gazdasági modellben. Némely kulcsfontosságú akkumulátor-komponens, valamint a szükséges primer nyersanyagok elérhetősége, rendelkezésre állása korlátozott. Továbbá, a bányászott nyersanyagok finomítása akkumulátor-minőségű anyagokká rendkívüli mértékben korlátozott bizonyos országokra, mely az európai akkumulátoripar (nyersanyag) kitettségét fokozza. Emiatt a szekunder nyersanyagok és az újrahasznosított akkumulátorok szerepe a jövőben felértékelődik. Az akkumulátorokat, pl. Li-ion akkumulátorok, anyagukban szükséges újrahasznosítani, hogy a megnövekedett nyersanyagigényt ki tudjuk elégíteni és ezzel biztosítani lehessen az európai akkumulátoripar kiszámíthatóbb nyersanyagellátását. Az előadás során a Li-ion akkumulátor fejlesztési trendjei mellett a jelenleg alkalmazott Li-ion újrahasznosítási technológiák kerülnek bemutatásra.

A mikromobilitási eszközök szerepe a vállalatok jövőképében – innováció / fenntarthatóság / well-being
Kárpáti András, alapító–ügyvezető partner
Park&Roll

A vállalati közlekedési eszközökre vonatkozó elvárások az elmúlt években – nem csak a pandémia okán – egyre jobban összefonódnak a magánhasználatú járművek igényeivel. Ahogy egyre inkább elterjedt a „családi” kategória használata a cégautók között, ugyanígy teret hódítanak a mikromobilitási eszközök is, hiszen az időhatékonyság, a fenntarthatóság és természetesen a munkavállalói jólét minden aspektusból növekvő prioritást kap vállalatmérettől függetlenül. Mit is takar pontosan a mikromobilitás és hogyan váltja fel a „car-policy-t” a vállalati mobilitási stratégia?”


Elektromos vontató fejlesztése és átfogó energiahatékonysági program a fenntartható működés érdekében a Trans-Spednél
Csizmadi István, Értékesítési igazgató
Trans-Sped Kft.

A prezentáció az alábbi témák alapján lesz felépítve:
•            rövid vállalati és szolgáltatás bemutató
•            környezetvédelmi és klímaváltozási problémák
•            mit tesz a Trans-Sped a fenntarthatóság érdekében
•            elektromobilitás a teherautók világában
•            úton a zöld e-kereskedelem felé

Az energia-mobilitási szektoringetráció hazai trendjei
Vigh Zoltán, Ügyvezető
Jedlik Ányos Klaszter

A Jedlik Ányos Terv 2014-es meghirdetése indította el a hazai e-mobilitás egyre gyorsabb fejlődését. Magyarország a kelet-közép-európai térségben elsőként alkotta meg nemzeti stratégiáját a közlekedés elektrifikálására. A továbblépéshez azonban szükség van a nagy energetikai rendszerek és a kapcsolódó egyéb területek (elosztott/megújuló energiatermelés, energiatárolás, akkumulátor-technológia, okos mérés, okos töltés) egyeztetett fejlesztésére is.

Elektromobilitás a mindennapokban, logisztikában
Nagy Ibolya, Oktatási Bizottsági tag
Magyar Lízingszövetség

Hol tart az elektromobilitás Magyarországon és Európában? (statisztika), lízingfajták és előnyeik.

Visszaszámláló

A rendezvényig hátralévő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2024. április 18-19.
2024 © Energoexpo.hu - Minden jog fenntartva
x x x x x