HU         EN
nyíl

Előadók

Dr. Novothny Ferenc (PhD)
Dr. Novothny Ferenc (PhD) Okl. villamosmérnök-tanár, Címzetes egyetemi tanár Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Villamosenergetikai Tanszék

Építmények villamos életbiztonsága

A villamos biztonság, azaz az áramütés elleni védelem két módon valósul meg. Az egyik mód az „alapvédelem”, azaz úgy létesítünk, hogy életveszélyes feszültséget, azaz aktív vezetőt csupasz kézzel még szándékosan se érinthessünk meg (persze szükség lehet olvadó biztosító vagy fényforrás cserére, ekkor pedig ezen segédeszközzel véletlenül ne kapjunk áramütést). A másik mód a „hibavédelem” — korábbi elnevezéssel „érintésvédelem” — amelynek célja, hogy ha mégis kikerül a feszültség (szigetelés meghibásodás, testzárlat lép fel) akkor megakadályozzuk a veszélyforrás érvényesülését. Ennek aktív módja, hogy lekapcsolunk, passzív módja, hogy az ember nem kerülhet áramkörbe. A lekapcsolást ma már áram-védőkapcsoló biztosítja, elvi működése és gyakorlati kivitele is az előadás tárgya.

Ma már az épületek szerves része az E-töltő, a napelemes energiatermelés, és számos előnyös tulajdonsága miatt ma előszeretettel alkalmaznak frekvenciaváltókat aszinkron motoros hajtásokhoz.

Milyen töltési módot válasszunk, és mire ügyeljünk biztonságunk érdekében? Napelemes energiaellátó rendszerek áramütés elleni védelme hogyan oldható meg, milyen áram-védőkapcsolót válasszunk.

Miután a frekvenciaváltó működéséhez programozható vezérlő szükséges, ezért kézenfekvő, hogy számos védelmi intézkedést megold az elektronika. Azonban akár a szigetelés meghibásodásából akár gondatlan kezelésből ember által megérinthető feszültséggel állunk szemben, védekeznünk kell. A különböző hiba esetekben milyen feszültséget érinthet meg az ember, és hogyan tudunk védekezni a balesetek bekövetkezése ellen, mit kell tenni különböző földelési rendszerekben evvel zárom előadásomat.
2024 © Energoexpo.hu - Minden jog fenntartva
x x x x x