HU         EN
nyíl

Előadók

Vécsi György
Vécsi György Vezérigazgató MVM Mátra Energia Zrt.

MVM Mátra Energia Zrt. jövőképe, lehetőségek, kihívások, kockázatok

Az MVM Mátra Energia Zrt. lehetőségeiről, kihívásairól, különös tekintettel a társaság jövőbeli működtetési terveiről szóló előadás kitér a jelenlegi lignit alapú termelés és a jövőbeni korszerűsítésre. Lényege az energiatermelés korszerűsítése és egyúttal a bányák jövőképének kialakítása.

Az 1969 óta üzemelő Mátrai Erőmű Magyarország legjelentősebb hazai primer energiaforrására épülve termel. A lignitre alapozott erőmű összesen 950MW-os beépített kapacitással rendelkezik, ezzel hazánk második legnagyobb villamosenergia-termelője.

Az erőmű a megújuló energiatermelésben is jelen van már, ezáltal jelentős mértékben hozzájárul az ország Európai Unión belül vállalt fenntarthatósági mutatóinak teljesüléséhez. Ez az irány, azaz a fotovoltaikus erőmű építése és a rekultiváció kiemelt szerepet játszik a cég életében. Kiemelendő, hogy az MVM csoport célja, a mára elavult energiatermelő létesítmény leállítása és modern, rugalmas karbontakarékosan termelő rendszerek létesítése.

Magyarország 2050- es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen a technológia átalakítása, összhangban a Nemzeti Energia- és Klímatervvel.

A társaság zöld jövőképének megvalósítása, a széntechnológia kivezetése összhangban van az Európai Uniós energia- és klímapolitikai célokkal is (például: Zöld Átállás program).
Az erőmű zöld átalakításának legfőbb pillére a kombinált ciklusú gázturbinás erőmű (CCGT) létesítése, amely jelentős CO2-csökkenést fog eredményezni.

A biomassza/TSZH tüzelő blokk kialakítása, a fotovoltaikus erőművek bővítése is kiemelt, amelyek a bányák rekultivált területein fognak települni. A jövőbeni cél ugyancsak az ipari park erősítése, bővítése is.

A komplex fejlesztési program keretében a cég biztosítani kívánja a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő további foglalkoztatását, az úgynevezett Méltányos Átállást Támogató Alap keretében.
Mindezek hozzájárulnak a cég hosszútávú jövőjéhez és a térség fejlődéséhez is.
2024 © Energoexpo.hu - Minden jog fenntartva
x x x x x